Het verhaal van de oude smederij

Als wij in ons huis door de deuropeningen lopen en ons dan afvragen wie hier allemaal al doorgelopen zijn, dan ontstaan er spontaan gegiste verhalen. Die zijn leuk om te schrijven maar een stuk van de historie van ons bijzondere huis kent verhalen van mensen die hier gewoond hebben en ook zijn verhalen en gemeentelijke dossiers vastgelegd bij de lokale heemkundekring.

De 92 jarige over buurvrouw riep vanaf haar balkon; ‘‘ons vadder is daor geborruh‘‘, wijzend op ons bijgebouw. En zo komen er ook mensen met een hoog grijsgehalte, lage snelheid en veel verhalen langsgelopen om te vertellen dat ze hier vroeger al speelde toen het nog functioneerde als smederij van de familie Hoefnagels. Ze klommen in de hoefstal en schommelde op de kettingen van de hoefstal. Velen kregen ‘s avond laat in de hoefstal hun eerste zoentje maar nog veel meer paarden zijn hier ambachtelijk beslagen door ‘Lange Nard’ die hier werkte en woonde.

Het pand waar we nu onze Bed & Breakfast hebben is ooit begonnen als een zogenaamde ‘afhang’ en dat verhaal dateert uit het archief van 1730. Dat is lang geleden. Verschillende bewoners hebben hier zowel een fournituren als speelgoedwinkel gehad, maar de smederij als ambacht voerde hier de boventoon.

Mooie verhalen zijn er om te delen

B&B De Hoefstal 1765
Kleine Marktstraat 13
5721 GG Asten
+31 (6) 34923912 
info@dehoefstal1765.nl